I samverkan med Gustafs skål

In Historiskt återskapande, Levande lägerliv by Christer Johansson

17-20 juli samverkade Westgiöta Gustavianer med Gustafs skål på Skansen och Lövstabruk. Resan till huvudstaden och norra Uppland blev mycket lyckad, om än med ett och annat myggbett.

Westgiöta Gustavianers målsättning är att samverka mer med våra vänner i Stockholm. Passande är också att Gustafs skål levandegör de högre stånden i samhället medan Westgiöta Gustavianer gestaltar de lägre samhällsskikten. Tillsammans ger vi en helhetsbild av människorna från slutet av 1700-talet.

Lördagen den 18 juli medverkade vi som sagt i Gustafs skåls 1700-talsvecka på Skansen. Utöver lite allmänt mingel och dansträning så bjöds vi på lunch invid Skogaholms herrgård. På bordet stod bl.a. sill och köttbullar – allt till tonerna av Bellmans ”Så lunka vi så småningom” och ”Gustafs skål”. Efter maten låg vi och myste i gröngräset och tittade på alla turister som cirkulerade förbi. Det är ju inte varje dag man är en sevärdhet!

Senare under eftermiddagen åkte vi vidare till Lövstabruk (mellan Uppsala och Gävle), som är det största vallonbruket i Sverige. Här levandegjorde vi tillsammans med Gustafs skål platsen under söndagen den 19 juli. Westgiöta Gustavianer stod för den inledande saluten och vaktavlösningar m.m. Fältlägret var också välbesökt i sedvanlig ordning. I vagnsmuseet fick vi bl.a. se en vagn som Gustav III eventuellt hade åkt i (alt Gustav IV Adolf) samt några tyglappar som föreställde soldater från år 1788. Tyglapparna ingår i en samling på 2000 st som en gång användes som vargskrämmor, alltså vid vargjakt. Senare på kvällen bjöds vi på middag i stora festsalen på slottet.

Summa summarum: en fantastisk helg i glada vänners lag och med en stor dos kulturhistoria. Ett stort tack till arrangören Stiftelsen Leufsta bruk och Gustafs skål. Nu ser vi fram emot festen i samband med Gärdetevenemanget den 18 september och maskeradbalen i Kalmar den 24 oktober. Väl mött igen, kära bröder och systrar!

Läs också mer om vad som skrevs om 1700-talsdagen på Lövstabruk i klipparkivet.