View Post

Föreningen firar 25 år!

In Bal, Dans, Fest by Henrik Nilsson

Lördagen den 23 September firade Westgiöta Gustavianer 25 år! Dagen inleddes redan på förmiddagen med dansträning av historiska danser. Därefter ombyte. Peruker på och inget snålande med puder! Gäster välkomnades vid 17 till bubbel, mingel och levande musik följt av middagsbuffé och quiz om Göteborg under 1700-talet. Ett och annat fint tacktal, och upptag av sång i tid och otid. Gutår, gutår! Sedan dansades det till sista timmen, med mycket lustigheter och skratt. Enastående vackra klänningar virvlade över parketten i Gustaviagårdens inbyggda innegård. Som på alla bra fester kom även Blaren(!) på besök under ett snabbt parti Kille där de sista slantarna spelades bort och punschen tog slut för den här gången. Ett klart värdigt firande av en förening som …

View Post

Uppretad allmoge på Bohus Fästning

In Historiskt återskapande, Levande lägerliv, Stridsuppvisningar by Henrik Nilsson

Helgen den 9-10 September 2023 deltog föreningen på Bohus Fästning och Bohus Elfsborgs Caroliners arrangemang Stormaktstid. Som vanligt under Karolinska evenemang gestaltar WG friskyttar, kronans jägare/ fotdragoner och uppretad allmoge. Och GLAD allmoge förstås, som grillar historiska våfflor och spelar hasardspel. Blev även lite dans till fiol och trumma, samt fältpipande under bataljen. Tack till alla som var med och för fint arrangemang!

View Post

Schilltage i Stralsund 2023

In Historiskt återskapande, Levande lägerliv, Stridsuppvisningar, Utomlands by Henrik Nilsson

Helgen den 1-3 September deltog föreningen på Schilltage i Stralsund. I årets batalj var svenska föreningarna på försvararnas sida och backade under eldgivning in mot stadens mitt där det hela traditionsenligt avslutades med att Schill blev halshuggen. Tragiskt ändå. Tragiken snabbt glömd efter några öl och förbrödring i lägret. Wermlands Fältjägare var också på plats i den svenska truppen. Reportage i tysk lokal-TV: https://youtu.be/-t8nCK-S1ow

View Post

50 år som monark

In Historieförmedling by Henrik Nilsson

Den 4 juni deltog WG som hedersvakt för Kung Carl XVI Gustavs 50-års ceremoni vid Gustav II Adolfs Torg i Göteborg. Samma dag invigde WG även Drottningparken med salut. Några av bilderna nedan är hämtade från Kungahusets Facebook-sida. Bl a den på vår vackra Uniform m/1765 sydd och buren av vår fine kamrat Erik. Även m/1779 bars vid tillfället.

View Post

1700-talsdag på Tofta Nordgård

In Historieförmedling, Salut by Henrik Nilsson

Lördagen den 10 Juni besökte WG Västra Frölunda Hembygdsförening. Vi satte upp ett antal soldattält, förevisade exercis, sköt salut, gick igenom uniformer och utrustning samt berättade om soldatlivet för Göteborgs Garnison under 1700-talet. Ulf förevisade fältskärsutrustning och berättade om diverse hemska sätt att åtgärda skador och åkommor i fält. Vädret var strålande fint och varmt. Härtill gräddade vi våfflor enligt historiskt recept över öppen eld och bjöd besökarna. Se mer om dessa läckerheter i inlägget om Mamsellernas Wafflor.