På fest med Gustafs skål

In Fest, Salong by Administrator

”Vistelsen i vår kära hufvudstad blev en angenäm upplevelse. Droskan släppte av oss efter ca 1 timmas färd i en hiskelig takt, detta trots att kusken var förvirrad och inte hittade fram i tid.”

Ur ett återfunnet brev:

”Jag och sergeant Wiklund var uppskattade besökare av societeten uti staden, speciellt av de mademoiseller som inget eget sällskap hade med sig. I synnerhet sergeanten blev en uppskattad karl, som livligt uppvaktades av en mycket förtjusande ung dam. Med lite brännvin innanför kragen så var kvällen gjord. Vem kan undgå en stilig krigsman uti konungens tjänst.

Efter brännvinsbordet begav vi oss till övre salongen där en underbar supé tillkännagavs: abborre, fläsk och dyra nyheter som buljong och kokta potatisar. Potäter hade vi inte smakat tidigare så det blev en god surpris.

Under maten så fick vi grevinnans dagbok uppläst, av namn jag inte hörde då vi var placerade längre in i rummet, vinet tog snabbt slut men hastigt fann sig sergeanten och hämtade en ny boutelj till allas förtjusning.

Vi samlades senare i salongen för att dansa en stund till ljuvlig musik av en oktavspinett. Jag blev genast uppbjuden av mademoiselle Andersson och givetvis var Wiklund dansant. Så även knektar från Göteborg kan föra sig på ett synnerligen belefvat sätt.

Efter dansen så föll sig klockan hastigt på och vår droska hem hade kommit. Vi sjöng i full hals en bra bit tills somliga av oss hade för tunga ögonlock för att hålla sig vakna. Muntra och lyckliga insomnade vi i våra vaktkappor.

Stockholm den 9 november anno 1788

Mikael Tilander

Soldat uti Kongl. Wachtmeisterska Regementet”