Ännu har inte krutrester och ingrott spissot gått bort från mina händer då jag ånyo sitter vid ritbordet. Nu fattar jag dock inte linjalen utan gåspennan för att på allmän begäran skiva ner några rader om vad som bjöds i helgen i det svenska lägret på Näset vid Sågebacken.
På fredagen smög jag och en ung trosspiga in varm punch och Märta Stures kryddiga små kakor bland herrarna officerarnas högar av kartor och hemliga dokument på mötet i befälttältet. De lät sig väl smaka trots tidspressen och den annalkande ihopstötningen med de danska trupperna. Resterna smusslades sedemera ut till hungriga små soldatbarn, pigor och annat hårt arbetande folk invid lägerelden senare om kvällen.
Dessutom måste ju trossen äta mat förutom kakor om dagarna. Pigorna Alexandra, Lisa och Frida hjälptes åt att laga både punch och nässelsoppa efter recept från vår berömda Cajsa Warg. Innemellan hörde vi muskötsalvor och dånet från kanoner rulla över sjön och tänkte ”Kommer vi att få träffa våra tappra soldater igen eller blir det flykt för att inte bli krigsbyte innan kvällningen?”.
Alla soldater hade med sig egen ränsel med mat bestående av mestadels hårt bröd, ost och korv och så klart vatten men trossen hade förberett stärkande linssoppa till de soldater som uttröttade men med segerns sötma stapplade in i lägret efter sex timmars marscherande och stridande i svår terräng. Bröd, soppa och vatten serverades under soltaket. När lyktorna sedemera behövde tändas för att skönja vännernas ansikten plockades annan stärkande dricka fram för att fukta alla sjungande strupar kring lägereldarna.
/ Eder Mamsell Karin
Pounche ur Till livs med Linné, Wikipedia och www.vinochsprithistoriska.se
- 2 l vatten
- 5 msk svart te
- 7 dl arrak (beställningsvara på Systemet 355:- eller alkoholfri essens 35:- på Coop. Arrak är en destillerad sprit från jäst frukt, säd, sockerrör eller kokosnötspalm som kom med Ostindiska Kompaniets skepp på 1700-talet
- 3,5 dl silad och klar citronsaft
- 700 g socker ( eller hälften om du så vill)
Koka teet. Blanda i citronsaft, socker, arrak och lite skal av citronen. Rör tills sockret löst sig och servera kall eller rykande varm.
Små kakor ur Märta Stures Hushållsbok, Kersti Wikström och Nordiska Museet 2007
Kryddiga små kakor ca 70 st
- 212 g socker (drygt 2 dl)
- 212 g vetemjöl (5dl)
- 212 g smör
- 2 ägg samt 2 äggulor (av små ägg)
- 1 tsk rosenvatten
- 2 krm riven muskotnöt
- 2 krm mald kryddnejlika
- ½ msk mald kanel
Rör smöret mjukt i en skål. Vispa äggen skummiga i en annan skål och blanda sedan med smöret. Tillsätt kryddorna. Blanda mjöl och socker och rör ner i smeten. Låt vila svalt några timmar. Gör kulor av degen och rulla dem lätt i mjöl. Platta till med ett brett knivblad. Lägg kakorna på en smord plåt. Grädda 10-15 minuter i 190 graders ugn
Märta Stures hushållsbok i två delar som jag varmt rekommenderar. Den ena är ett faksimil som återger recepten skrivna med Pipers vackra handstil. Den andra är bearbetad och många recept provade av Kersti Wikström.
Linssoppa Västra Fronten
(fri tolkning av olika recept utan historiska belägg. Om någon kan berätta om man använde linser i matlagningen på 1700-talet så är jag mycket tacksam)
Till 30 personer
-
15 gula lökar
-
23 dl gröna linser ca 2,5 kg
-
15 morötter
-
ca 4 vitlökar
-
ett stånd selleri
-
grönsaksbuljong
-
lagerblad
-
smör
-
svartpeppar
-
salt
Skala och hacka löken. Fräs i smör i grytan.
Skala och hacka morötter. Skölj linserna. Tillsätt detta samt buljong, salt, lagerblad och skalade och krossad vitlök, finhackad selleri och mald svartpeppar.
Nässelkål efter recept från Cajsa Warg, ur Till livs med Linné
-
En stor mängd brännässlor
-
Körvel, gräs- eller piplök
-
Vetemjöl
-
Buljong
-
Peppar
-
Salt
-
Kokt ägg
Plocka späda nässlor tidigt om våren. Rensa väl och skölj i flera vattenbad. Förväll tills dess att de blivit möra, slå upp i durkslag och krama ur vattnet. Nässlorna hackas med körvel, gräs- eller piplök samt en handfull vetemjöl. Lägg detta i en kastrull god buljong och smaka av med peppar och salt. Servera med kokta ägghalvor.