Haga lustslott och park

In Forskning, Historieförmedling by Richard Kjaergaard

 

Det mellersta koppartältet - Silvertältet

Drömmen om ett gustaviansk Versailles

 

Text Christer Johansson

Bilder: Solna stads hemsida, Krigsarkivet

Under mina på senaste tiden ”ofrivilliga” besök i Stockholm så har jag haft möjlighet att besöka Hagaparken. Som gustavian måste jag säga att jag tidigare missat något. Hagaparken kan liknas vid Slottsskogen i Göteborg, men något större och mer vildvuxen, med skogar, fält och sjövikar.

Känslan är att den gustavianska andan här på något sätt kapslat in landskapet och bara väntar på att få släppas fri. En drömplats för ett gustavianskt re-enacment kanske!?

Gustav III:s paviljongOrangeriet

Gustav III:s Paviljong och Orangeriet

 

Tänk att återigen få se Gustav III och hans hov vandra över fälten och se livdragonerna rida utfrån koppartälten. Så om ni har möjlighet gör gärna ett besök.

 

Här följer en kort historik om Haga:

Hagaparken anlades på 1770-talet men kunde fullt ut utvecklas i och med inköpet av Brahelunds gård 1785. Arkitekten Fredrik Magnus Piper skapade då en engelsk park med influenser från antiken, Italien och Kina.

Kinesiska pagodenTurkiska paviljongen

Kinesiska pagoden och Turkiska paviljongen (Kiosken)

Gustav III var väldigt engagerad i projektet och upprättade själv flera skisser och planer. 1786 påbörjades byggandet av en ett magnifikt lustslott men arbetet avbröts efter kungens död 1792. Då var enbart själva grunden färdigställd och den finns än idag att beskåda.

SlottsgrundenGamla Haga, huvudbyggnaden

Del av grundmuren till Stora Haga Slott och Prästhagen Gustav III:s första bostad på Haga

Andra intressanta byggnader är Gustav III:s paviljong, Ekotemplet, Koppartälten (logement för kungliga livvakten), samt Haga Slott. Tanken var att Haga skulle bli något av ett gustavianskt Versailles.

EkotempletHaga slott

Ekotemplet och Haga ”lilla” Slott

Ytterligare ett minne från dessa svunna drömmar är Sveavägen, som byggdes för att kungen på snabbaste sätt skulle kunna ta sig mellan kungliga slottet och Haga.

Ta ett besök!