Westgiöta Gustavianer fick ett uppdrag i Kvistrum, Munkedal, av Jan-Olof Karlsson på Munkedals kommun, för att delta vid invigningen 3 oktober av gästgiveriet Kviström (korrekt stavning på orten enligt Lantmäteriet efter utsago av Anders) och kafé 1788 som drivs av Anders och Ngoc af Hjortnäs.
Vi skulle ha varit fem medlemmar som deltog på uppdraget, men vår tappre soldat Johan föll illa veckan innan och bröt armen, Vi hoppas att han kryar på sig och armen läker fort för framtida uppdrag! Då återstod fyra tappra i vårt sällskap, En trossmadam och tre soldater; Kicki, Erik, Ulf och undertecknad som trotsade det påstridiga höstregnet som vräkte ned och vi var glada att slippa marschera från Göteborg till Kvistrum och istället färdas i bil.
Väl framme i god tid innan uppdraget mottogs vi mycket varmt och vänligt av Ngoc i kaféet och bjöds generöst på kaffe och smörgåsar. Vi träffade även Anders och diskuterade uppdragets upplägg. Jag hade redan innan uppdraget haft både telefon- och mailkontakt med Anders, Ngoc och Jan-Olof och hade då upplevt deras stora vänlighet och angelägenhet att vi gustavianer skulle komma till Kvistrum.
Anders ville gärna att vi skulle marschera över bron, men vädret var som sagt mot oss och om vi skulle skjuta den önskade muskötsaluten fick vi stryka korsandet av bron.
Vi förberedde oss för uppdraget och ställde upp i full utrustning, en man i var modell av de uniformer som Westgiöta Gustavianer använder; Erik I M/1765, jag i M/1779 och Ulf i M/1807. Kicki kompletterade oss i civil kvinnlig allmogedräkt från sent 1700-tal.
Vi hade fruktat att det inte skulle komma några besökare till invigningen, med tanke på regnet, men 20-talet lokalbor utstyrda i regnställ stod tålmodigt i regn och blåst medan vi soldater stod i skydd av ett partytält.
Anders talade vid själva invigningen och sedan marscherade vi soldater ut under mitt befäl för att skjuta muskötsaluten. Men vi hade som sagt vädret mot oss och bara Erik lyckades avlossa sina två skott i svenskt lösen! Men publiken och värdarna verkade mycket nöjda ändå!
Väl tillbaka i skydd av tältduken bjöd jag in publiken under tak och berättade kort om huvuddragen av slaget vid Kvistrum år 1788 under Gustav IIIs teaterkrig, eller Tyttebärskriget som norrmännen kallar det. En mindre batalj som ändå påverkade både soldater på båda sidor och lokalbefolkningen.
Efter det bjöd jag in besökarna att mingla med oss och vi förevisade våra uniformer och vi berättade om deras olika typiska drag och detaljer till publikens stora intresse. Vi fick många frågor av både besökare och press.
Sedan fortsatte vi minglet inomhus i kaféet efter att ha lagt av skrymmande utrustning. Det blev fler intressanta samtal med historiskt intresserade besökare.
Efter avslutat uppdrag bjöds vi in till gästgiveriet en trappa upp och där väntade en generöst uppdukad vietnamesisk buffé som Ngoc hade tillagat och till det mousserande vin (även alkoholfritt för våra chafförer). Vi bjöds till bords och åt av den goda buffén och drack av det välsmakande vinet.
Anders tal och det skolades flertalet gånger för gästgiveriet och kaféet och värdarna. På det följde kaffe, te och efterrättsbuffé som var lika generöst tilltagen och till det musikalisk underhållning av en lokal trubadur.
Mätta och belåtna tackade vi våra värdar och styrde glada i hågen hem från ett lyckat uppdrag som även gav en god slant till föreningskassan.
Daniel Bäcklund.