Slaget vid Leipzig 1813 – 2018

In Historiskt återskapande, Levande lägerliv, Stridsuppvisningar, Utomlands by Henrik Nilsson

Helgen den 19-21 oktober deltog Westgiöta Gustavianer tillsammans med Anno 1808 från Stockholm/Skåne vid återskapandet av Slaget vid Leipzig. Sammanlagt var vi ca 50 personer från Sverige. Precis som förra gången vi var nere i Saxen, 2013, så bodde vi i byn Liebertwolkwitz (ein Dorf im Jahre 1813), vilket också är precis rätt ställe att bo på. Byn avskärmas nämligen under hela helgen från bilar, vägskyltar och andra moderniteter för att kunna framstå sådan som byn var år 1813. Med försäljning av historiska föremål, öl, vin, men även ägglikör, vilket man plötsligt kunde ha i sin mugg efter att ha försökt göra sig förstådd bland tyskarna. Vinkällare, ölhallar, musik, dans och sång hela natten lång. Total succé.

Det två timmar långa slaget med 1500 deltagare på lördagen 20 oktober klockan 15:00 framfördes inför publik på läktare. (År 2013 var det 6500 deltagare på slaget.) Vi fick köra hela repertoaren med formering av fyrkant när franska Cuirassier:er kom framfarandes, kedjestrider, snabba vändningar med fronten på plutonsvis och hela bataljonen, framryckning mot Napoleons Garde Impériale och diverse Chasseur:er. Det hela ackompagnerades av en symfoni av artilleriets åska, hästhovar, fälttrummor, tyskt pepptalk om König und Vaterland och svensk ordergivning om rättning midtåt!

Med krutstänk och sot från minst 35 linjesalvor med våra svenska orginalmusköter och damm från flera kilometers traskande över den jordiga grönkålsåkern, marscherade vi slutligen i parad framför läktaren till applåder från publiken och sedan tilbaka till Liebertwolkwitz där kalaset fortsatte på ett utomordentligt stämningsfullt sätt hela lördagsnatten.

Sammanfattningsvis ett hellyckat 20-årsfirande för föreningen på ett av Europas bästa re-enactments. Svenskarna fick mycket beröm för uppträdandet på slagfältet, vi bidrog med dans, musik och sång om kvällarna och resan var välplanerad. Inga skador, inga problem, öl och marsipanbröd kostade nästan ingenting; alla nöjda. Det enda var väl att vi snabbt behövde kolla upp i parlören var Überbrückungskabel vid hemresan. Liebertwolkwitz, ich liebe dich!

Bilder: Privat samling, publikt publicerade på facebook, samt följande källor:

Liebertwolkwitz – ein Dorf im Jahre 1813

Pixelgestalt – Digital Foto & Grafik

Thomason Photography

Tilly Domian