Vårsalong på Gathenhielmska

In Fest, Salong by Administrator

Lördagen den 9 juni gick den första vårsalongen i Göteborg i modern tid av stapeln på Gathenhielmska Huset.

Väderleksrapporterna hade noggrant studerats under veckan och nog verkade det som om Göteborg skulle visa sig från sin sämsta sida med regn och rusk. Men lördagen grydde med blå himmel och solsken, Westgiötha Gustavianer har tydligen vädrets makter på sin sida även i år.

Det vackra vädret gjorde att vi också kunde utnyttja Gathenhielmskas vackra och lummiga trädgård, för vem vill sitta inomhus en hel försommarlördag?

Ett trettiotal gäster samlades i trädgården där eftermiddagen inleddes med en intressant presentation om husets historia av Pether Ribbefors.

Våra flitiga småmamseller bjöd på läskande pomeransvin och saft av svarta vinbär.

Gästerna kom från när och fjärran, några ända från den kungliga huvudstaden!

Menyn som dukades upp var planerad av Mamsell Lina och tillredd av mamsellerna Lina, Kikki och Ann efter historiska recept under några frenetiska kalaskokningsdagar.

På det överdådiga buffébordet fanns bland annat tre sorters sill, hembakat knäckebröd, hemkryddad snaps, spenatfyllda roulletter, sallad med rödbetor och kyckling, fiskpajer, en fransk rätt på turkiska bönor, marinerade champinjoner, kryddskinka, potatissallad och marinerad nötstek.

Efter varmrätten fick gästerna en möjlighet att spatsera runt i det mysiga Gathenhielmska kulturreservatet och svara på lite kluriga historiska frågor. Flest rätta svar fick Madame Stackling och för detta förärades hos med en liten bok med visor från Mölnedal och en flaska fransösiskt (?) vin.

I väntan på kaffet bjöds det på skönsång av Carl Håkan Essmar. Se även ett filmklipp på Youtube.

Till kaffet serverades det bland annat söta petitchoux-svanar, fyllda med läcker gräddkräm med rosenvatten och citron.

Vi trakterades även med ett litet skådespel framfört av Ulf Leonardzon, Lisa Nicklasson och Emelie Hertzman. Se även filmklipp på Youtube.

Kvällens musiker, Amaryllis, bjöd sedan upp till dans i trädgården. Vi hann nästan genom hela danslistan innan regnet bestämde sig för att nu fick vår salong minsann ha haft nog av uppehållsväder.

Tack alla som var med och hjälpte till, ett särskilt tack till Mamsell Alexandra och Mamsell Tove för fantastisk hjälp i köket. Utan er hade vi aldrig blivit klara med disken!

Tack alla andra vänner som kom och med sin närvaro skapade en perfekt tillställning! Detta hoppas vi kunna göra igen och då är ni välkomna tillbaka.

Mamsell Kikki