På middag på Gräfsnäs slott

In Historiskt återskapande, Stridsuppvisningar by Administrator

Helgen 14-15 juli genomförde WG Gräfsnäs slottsspel för andra året i rad. Återigen gav vi liv till slottets fantastiska historia.

Herr Johan Gripenstedt hade bjudit till middag, för sin familj och en del långväga gäster. På slottet serverades utsökt mat till tonerna av vän sång, högläsning på tyska samt en del historiska återblickar som greven berättade, bl.a. om den danska stormningen av slottet 1612.

Denna ramstory låg till grund för Gräfsnäs slottsspel 2012. På programmet stod bl.a. levande lägerliv, publik spisning i slottet, dans, fältslag, bestraffning och sjukvård. Om man såg sig runt under någon av de två dagarna så var det som att titta på en historisk målning, så många små och vackra detaljer som gör den fantastiska helheten. Bl.a. så var den offentliga bespisningen magnifik, både vad gäller mat och miljö. Och detta konstverk skapade vi tillsammans.

Därav ett stort tack till våra vänner i Sverige, Norge och Danmark som gjorde helgen möjlig, bl.a. Bohus-Elfsborghs caroliner, Faaborg kanonerlaug, Sjællanske Artilleri og Feltcorps samt Sönderfieldske musqetercorps.

Stort tack också till Erik Samuelsson och Kultur i Bjärke som stod som medarrangör.

Mikael Tilander och Christer Johansson/Projektledare

Bilderna är tagna av Gräfsnäsparken, Gun-Louise Hogmalm, Magnus Johnsson och Therese Törnkvist.