Bullret i Borgstena

In Historiskt återskapande, Stridsuppvisningar by Administrator

Helgen 9-10 juli genomförde WG sitt stora event för året, nämligen 1700-talsfesten på Gräfsnäs slott. De ca 1200 besökarna bjöds på en spännande historia där inget krut sparades.

Helgen arrangerades av Gräfsnäs kulturföreningar och Westgiötha Gustavianer med assistans av Bohus-Elfsborghs Caroliner, Gustav II Adolfs fotfänika och vänner från övriga delar av Sverige och Norge, totalt ca 80 personer.

Vi vill här passa på att tacka Erik Samuelsson och Susanna Nerell från Gräfsnäs för de goda kontakterna och att helgen blev möjlig att genomföra. Stort tack också till de historiska föreningarna som stöttade upp med folk och utrustning. Utan er hade denna tidsresa inte varit möjlig att göra.

Scenariot för helgen var:

I en gammal borgruin i Risvedens djupa skogar har ett gäng rövare och upprorisk allmoge tagit sin tillflykt. Samtidigt nere i dalen tar den indelte soldaten avsked av familjen för att marschera till mönstring och exercis. På bygden lever allmogen i slit och armod, med undantag för vissa stunder av fest och glam. Och på herresätet promenerar herrskapet i parken och blickar ut över sjön Anten, med en horisont av trädtoppar i fjärran.

Och scenariot levandegjordes sedan enligt följande ordning:

1. Den indelte knekten och hans familj på soldattorpet

 

2. Soldaterna rycker in på Gräfsnäs slott för mönstring och exercis

3. Folkliv på slottet och bygden runt omkring

4. Slaget då den upproriska allmogen under bondeledaren Sven Hoffman besegrades under det sk Borgstenabullret

5. Upprorsmakaren Hoffman fördes sedan till Stockholm där han utsattes för diverse hemskheter för att sedan få handen avhuggen, halshuggas och steglas

Ovanstående bilder är tagna av Christer Johansson, Magnus Johnson, Peter Blom, Rudy Wolff, Susanna Meuller, Steve Prytz och Martin Andersson.

Några filmer från helgen kan ni se här. Dessa är producerade av SundTV:

Karolinskt anfall och allmogesoldater