Rapport från paradiset

In Historiskt återskapande, Utomlands by Administrator

Då har WG som första svenska militär-/kulturhistoriska förening gästat den forna svenskön Saint Barthélemy i Västindien. Resan blev en fantastisk upplevelse för såväl oss själva som för folket på ön. Tillsammans utforskade vi vårt gemensamma kulturarv.

Programmet för vistelsen i Saint Barthélemy såg ut enligt följande:

Tisdag 9/11: Avresa med bilar från Göteborg till Falsterbo där vi bodde på Höllvikens konferenscentrum.

Onsdag 10/11: Upp i ottan och sedan vidare till Kastrup för avfärd med flyg till Paris och därifrån vidare till St Maarten i Västindien. På St Maarten åkte vi taxi till Philipsburg och därifrån vidare med färja till Gustavia på Saint Barthélemy. Väl på plats togs vi emot av våra lokala värdar, vi inkvarterades på hotell och sedan var det dags för första ölen (Carib) och sen middag.

Torsdag 11/11: dagen inleddes med officiell minnesstund för krigsstilleståndet 1918 med salut av WG och därefter följde champagnemingel och middag på restaurang Wall House. Närvarade gjorde bl.a. presidenten på ön och ordföranden för veteranföreningen. Efter första doppet i havet så följde dansövningar i borgmästarhuset tillsammans med Junekvintetten.

Fredag 12/11: vi satte upp lägret invid Wall House och förövade inför söndagens omfattande program. Under kvällen följde slagsmål och duell på bar Select. För detta belönades vi med rom i mängder. Vi medverkade också i en dräktparad när Junekvintetten uppträdde i den Anglikanska kyrkan.

Lördag 13/11: Tomas och Christer agerade underhållning under lilla Gustavialoppet för barn. Under kvällen följde pastaafton med uppvisning av folklig dans på en skola invid Shell Beach i Gustavia.

Söndag 14/11: Aktiviteternas höjdpunkt. Under dagen hann WG medverka på en ekumenisk gudstjänst på gamla svenska kyrkogården, starta stora Gustavialoppet för vuxna samt att hålla lägeraktiviteter invid Wall House och borgmästarhuset. Under kvällen följde dans och andra roligheter.

Måndag 15/11: Allmänt turistliv med bad m.m.

Tisdag 16/11:  WG besökte fort Oscar som i vanliga fall är stängt för allmänheten. Därefter turistliv.

Onsdag-torsdag 17/11: hemresa till Göteborg igen.

För att sammanfatta ”kommenderingen till St Barthélemy anno 1794” så var det en magnifik upplevelse. Folket och miljöerna på ön är fantastiska. Alla var otroligt gästfria och trevliga. Aldrig har vi känt oss så välkomna som här. Så en resa till St Barthélemy kan rekommenderas å det varmaste.

Här nedan följer ett axplock bilder från resan. Se även följandetidning (sidorna 3 och 6)