Åter till västra fronten

In Historiskt återskapande, Taktisk strid by Administrator

Helgen 26-28 april återskapade WG tillsammans med andra historiska grupper en by ut efter gränsen mot Norge 1808.

Platsen för återskapandet var Berghems lajvby i Skillingaryd i Småland. Det är ett fantastiskt ställe avlägset beläget ute i de småländska skogarna där varken moderna ljud eller annat störande brus tränger sig på. Så det vara bara vi, historien och den fantastiska naturen närvarande.

Grupper som medverkade var utöver Westgiötha Gustavianer även Upplands regemente, Värmlands fältjägare, Finska artilleriet och Iddiske kompani från Halden. Tillsammans kunde vi sätta upp runt 30 man infanteri samt 10 artillerister med några pjäser. Därtill fanns även en jägargrupp från Onsöy som testade den svenska beredskapen dag som natt.

Samtidigt som trupperna övade linjeformation och kedja så övade trossen på att laga mat till trupperna. Från Stockholm medverkade även familjen Löfgren som agerade värdshusvärdar under helgen.

Stort tack till er samtliga som möjliggjorde denna tidsresa!

I och med detta så har också ena halvan av sammanslagna fältbataljonen haft sin första gemensamma övning. Ett par veckor senare möttes även de finska och ryska grupperna i Oravais och därmed har vi ”kickat igång” förövningarna inför slaget vid Leipzig i oktober.

Framåt tappra systrar och bröder!