Minnen från Kalmar

In Bal, Fest by Administrator

”En stridsklädd valkyria steg ut från sagorna och ledde dansen med bestämd röst, ett spjut och en kringilande undersåte. Det var en upplevelse att få vara med och dansa Drottningens Anglaise, La Russe, Anglaisen, Hole in the Wall och Gustafs Skål tillsammans med två hundraden vackra damer och stiliga herrar!”

Efter lång tid och många förberedelser bestående av sömnad, masktillverkning, perukmakeri, putsande av vapen och dansövningar stod Westgöta Gustavianer redo att färdas den långa vägen över landet. Kalmar, en av Sveriges äldsta städer, var vårt mål, och detta nådde vi medelst fyrhjuliga fordon. För att vara alerta och visa oss från vår allra godaste sida valde vi att åka så att vi var framme dagen innan maskeradbalen. Vi inkvarterades i Renässansgillets (?) soffbemängda  föreningslokal, och somnade gott till ljudet av Gustavianers barocka snarkningar.

Dagen D grydde molnig, men vi trotsade sturskt vädrets makter och begav oss för att se på utställningen om Kronan, ett av de slagskepp som gick under utanför Öland på 1600-talet. Många kanoner hann beskådas, innan det var dags att bege sig ”hemåt” för de nödvändiga förberedelserna. Peruker pudrades, ansikten blev ljusa och rödkindade och korsetter snördes åt… I största hast begav sig ett mycket stiligt gäng Gustavianer så in mot Kalmar slott, för att påbörja en av de mest angenäma upplevelser som föreningen erfarit.

De förnäma gästerna hälsades av Westgötska Gustavianer med salut från slottsmuren, något som var mycket uppskattat och som det viskades om runtom i slottet under kvällens gång. Efter denna storartade inledning bjöds det in till sittning i ett av slottets rum, dit mer än hundratalet vackra gäster hade hittat. Mystiken låg tät i luften, ty alla bar ju mask och vem visste vilken person som dolde sig där bakom? Under middagens gång myglades det dock något och somligas masker befann sig på bordet istället för på näsan. Middagen bjöd på förrätt, huvudrätt och efterrätt, och till detta gott vin (ja vad åts egentligen?), men också på underhållning i form av vacker sång och lustigert uppträdande av gycklarna Salt och Söt.

Efter en strålande början på kvällen väntade dock aftonens höjdpunkt – maskeradbalen! Gästerna förflyttade sig till en enorm sal med trägolv och vackra dekorationer, svagt upplyst av ståtlig väggbelysning. En stridsklädd valkyria steg ut från sagorna och ledde dansen med bestämd röst, ett spjut och en kringilande undersåte. Det var en upplevelse att få vara med och dansa Drottningens Anglaise, La Russe, Anglaisen, Hole in the Wall och Gustafs Skål tillsammans med två hundraden vackra damer och stiliga herrar! Givetvis krävdes det pauser i dansen, och dessa ägnades åt att socialisera med sjuttonhundratalsfantaster från andra delar av landet samt åt att betrakta dessa för att bestämma vem som skulle vinna det ärofyllda priset för bästa kostym. Vinsten gick, inte helt otippat, till damen som med ett stort skepp i håret efterliknade Marie Antoinette och hennes skandalomsusade franska fregatt.

Mycket nöjda med kvällens alla upplevelser (som var alldeles för många och intensiva för att kunna fångas av ett hundratal ord) avrundade vi på Slottshotellet med något att dricka, varpå vi blev skjutsade hem av den exemplariske danskavaljeren Thomas.

Berikade av helgens upplevelser börjar planer nu smidas för att bjuda in till bal i Göteborg!

Med handen på pennan

Jennie Rodin

——————————————————–

Daniel, Karin, Lisa, Mikael, Ann och Christer till bords

Gycklarparet Salt och Söt underhöll till maten

Lisa och Roger färdiga till dans

Tomas bjuder till skål

Vacker dam som inspirerats av Marie Antoinettes peruk från sena 1700-talet

Jennie i egentillverkad dräkt från ca 1740-1760

Vänner från Göteborg

Fackeldans till trumma vid midnatt

Frontbilden är tagen av Jenny Johansson och finns publicerad på Facebook, text och bilder i övrigt Jennie Rodin.