Vinterfest i Gathenhielmska huset

In Fest, Julavslutning by Henrik Nilsson

Mingel i hallen

Det är den 21/2 1815. De svenska trupperna skyddar Göteborg och brittiska flottan har kastat ankar ute vid Vinga. Från kontinenten ryktas att Napoleon är på väg att återta makten i Frankrike. Planerna om en sjunde koalition är redan långt gångna. Det är en koalition i vilken Sverige-Norge ingår. Och det är ett samtalsämne på alla middagar i salongerna.

Så även 200 år senare, 2015, när Westgiöta Gustavianer samlas med vänner i det anrika Gatenhielmska huset vid Stigbergstorget för en kalaskväll tillsammans. Blandat med sång och dryck diskuteras läget och hur Elfsborgs regemente återigen kan bistå i den Svenska Fältbataljonens nya djärva expedition söderut för deltagandet i 200-årsjubileet av Slaget vid Waterloo 1815.

Förutom med en väldrillad trupp på slagfältet bidrar vi med historisk sång och dans. Äventyret sammanfaller med Midsommarafton, så det råder därmed inget tvivel om att resan har potential att gå till historien som en av de mest legendariska upplevelserna i föreningens, och Belgiens, historia.

Vi hade äran att bjuda långväga besökare, bl a från kongl. Hufvudstaden Stockholm, Norge och Finland till en sagolik sittning ledd av ingen mindre än vår egen talangfulle Soldat Kron: Andreas Hellius. Efter middagen bjöd föreningens vän Peter Ribbefors på en guidning. Huset är på många sätt helt unikt med sina många interiöra detaljer och historia. Väggmålningar och snickerier blir magiskt levande genom kombinationen av ett par glas Kron, dunkel belysning och Peters fantastiska berättelser.

Vi deltagare tackar också alla som hjälpte till med dukning, diskning och röjning. Kikki, Karin m fl. Fantastiskt jobbat! Igen.

Norska nationalsången Besök från Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland [/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″]