Slaget vid Lier 2014

In Historiskt återskapande, Utomlands by Henrik Nilsson

WG inväntar vidare order inför slaget

Lördagen den 2 juli 2014, på 200 års dagen av slaget vid Lier 1814, deltog WG vid återskapandet slaget. Enligt norska historiker var detta en av de viktigaste händelserna som möjliggjorde att Norge kunde behålla en stor del av sitt självständighet deklarerad grundlagen från 1814. Genom militärt motstånd mot kronprins Carl Johan kunde man visa att det skulle stå ett sargat och sönderdelat Sverige allt för dyrt att annektera Norge.

Som Kongl. Elfsborgs Regemente inställde sig en tropp från WG återigen i den svensk-finska ”Sammanslagna fältbataljonen”. Denna gång under ledning av Kapten Stromberg (Göran Backman) från Österbottens regemente mötte vi en likvärdig norsk-dansk styrka organiserad av Norsk Napoleansk Alianse.

Jägarstrid framför linjen

Slaget inleddes med jägarstrid och artillerield men följdes närmast publiken snart upp av linjestrid med fällda bajonetter och många plutons- och bataljonssalvor så att piporna brände i handen. Norska kavalleriet hölls i schack genom bildandet av fyrkantsformation (karré) och deras jägare jagades undan av plötsliga bajonettanfall.

Men inte heller nu, 200 år senare, kunde svenska jägarna oskadliggöra norskt artilleri på Liers skansar. Historiens vingslag gjorde sig påmint och svenskarnas förlust återskapades till slut med en taktisk reträtt.

Svenska linjen avancerar Norska linjen Eldgivning Vissa förluster får man räkna med Svenska bataljonen bildar fyrkant

Som alltid när Westgiöta Gustavianer är närvarande bjöds det på levande lägerliv, dans, sång och många glada minnen. På lördagskvällen hölls även en formell bankett där arrangörerna Norska försvaret, Norsk Napoleansk Allianse mfl, noga tackade varandra för arrangemanget. Men man riktade också ett tydligt och uppriktigt tack till alla oss tillresta re-enactors från hela Norden, som genomförde detta viktiga återskapande, och intressanta tidsresa, på ideell grund och av fri vilja.

Bare hyggelig, norske venner! La oss gjöre det igjen snart!

Filmklipp på slaget:

http://www.glomdalen.no/video/article7508506.ece

https://www.youtube.com/watch?v=ixYXUHnJAdY

http://www.nrk.no/video/lierslaget/E5F89094CECF7308/

Lägret Samtliga soldater marscherar in för att presenteras för publiken Skön gubbe Ordförande Kikki förevisar lägerglädje