Nytt koncept på Nya Varvet

In Historieförmedling by Christer Johansson

Lördagen den 13 juni var Westgiöta Gustavianer engagerade som underhållning i samband med Volvo International Service Training Awards avslutningstävling i Göteborg. På Nya Varvet fick de 160 internationella deltagarna prova på livet som Volontairer anno 1790.

Tillställningen var unik då vi för första gången fick arbeta tillsammans med så mycket folk och från hela världen.  Representerade nationer var bl.a. Sydkorea, Indien, Förenade Arabemiraten, Sydafrika, Israel, Ryssland, Holland, England, Finland, och USA. Under ca 2 timmar bjöds gästerna på en tidsresa de sent skall glömma. Först möttes de upp vid Röda Sten med salut och eskorterades därefter till Nya Varvets gamla örlogsbas.

Sedan hände enligt följande:

Rekryterna tog värvning, mättes och skrevs in i rullan. 1790 låg medellängden på 168 cm, 2009 var den något längre.

Mönsterskrivare Wass skrev ut Capitulations-Sedlar för brinnande livet.

Profossen Leonardzon förevisade livet i fältlägret och vilka bestraffningar som väntade om man inte skötte tjänsten.

Fältskären Andersson förevisade sjukvården som stod till buds.

I fältlägret bjöds det också på svenska frukter och bär av mor Tilander och pigorna Andersson och Rodin. På andra stationer bjöds det på värvningssup samt nyponsoppa och skorpor.

Garnisonssoldat Ann var en extra tillgång då han kunde prata koreanska med de sydkoreanska deltagarna. Annars var samtalsspråket engelska medan alla kommandon gavs på svenska.

Piltarna Wass och Tilander höll sig undan i lindarnas skugga.

Allt under överseende av fru amiralskan Wirsén (Ann Jönsson) och unga fröken Ellevad.

Även herr löjtnant Crusell (Christer Johansson) höll ett vakande öga över ordningen i lägret.

Samtidigt som spelmännen Roggan och Richard (gruppen Heimat) kontinuerligt spelade medan de fyra olika grupperna cirkulerade mellan stationerna.

När det skulle bytas mellan stationerna sköt soldaten Tilander (tillika eventansvarig) i luften med flintlåspistol.

Exercisövningar med löjtnant Crusell, sergeant Wiklund och trumslagare Lindell. Anläggning på tre linjer enligt 1781 års reglemente.

Rekryterna fick även lära sig att skjuta flintlåsgevär med svartkrut, här en grupp från Sydafrika under överseende av soldaterna Nilsson och Jonson.

Som avslutning förflyttades deltagarna symboliskt till krigsskådeplatsen vid Finska viken 1790. De färdigutbildade Volontairerna formerade två sidor och så genomförde vi ett fältslag med muskötsalvor, linjemarsch och anfall. Här fick deltagarna ett minne av Hollywood-karraktär, att jämföra med filmer som Patrioten, Barry Lyndon och Siste Mohikanen.

Att på detta sätt kombinera historia, reenactment och teambuilding är ett mycket spännande koncept, som uppskattades stort av deltagarna. I alla fall lär man inte glömma Göteborg i första taget och det ”crazy event” som man var med om här sommaren 2009.