210-årsmarkering av Slaget vid Prestebakke 1808

In Exercis, Historiskt återskapande, Levande lägerliv, Stridsuppvisningar, Utomlands by Henrik Nilsson

På 210-årsmarkeringen, den 15-17 juni 2018, deltog Westgiöta Gustavianer i återskapandet av Slaget vid Prestebakke 1808. Väl omhändertagna av värdföreningen Iddske Compagnie (tillsammans med Idd og Enningdalen historielag och Enningdalen menighet), med både mat dryck och krut, så var detta en synnerligen trevlig tillställning. Vi fick till exempel köttpudding från Halden, och öl.

Redan på fredagen genomfördes en historisk marsch i Kongl. Wermlands Fältjägares regi, dryga 20km på brokiga vägar och stigar från gränsen till Prestebakke. Fokus för helgen var att umgås, brödrafolket emellan, genomföra en kortare uppvisning under lördagen samt kransnedläggning för att hedra de som dödats på platsen 210 år tidigare. Upplägget var korum, sedan en guidad vandring och skådespel vid historiska platser runt kyrkan, eskorterad av svensk och dansk(norsk) trupp med pipa och trumma.

Till sist ett kortare slag som mycket effektfullt frös där som alla soldaterna stod helt still från det ögonblick kyrkklockorna började ringa tills det de slutade. Detta gav publiken, och oss deltagare, ett tillfälle att påminnas och reflektera över vansinnet i detta ”Förbannade kriget” 1808 där i synnerhet svenska liv togs till ingen som helst nytta, pga Europeisk stormaktspolitik.

På söndagen deltog WG på historisk gudstjänst i Prestebakke kyrka. Predikan handlade om folks vardagsliv i krigens skugga.

Bra väder, god mat, tillräckligt med dryck (minst sagt), tight exercis, sång och hasardspel. Tusen hjertlig takk säger vi till Anita och Helge Warberg, Jens, Jan och alla ni andra som bjöd oss på förstklassig Napoleansk re-enactment denna helg.

Fler fina bilder finns här:

https://www.kandusi.no/slaget-pa-prestebakke/

 

Tillägg 2019-05-18:

Vår insats i Prestebakke uppmärksammades även i tidningen Norsk Militär Historia nr1-2019. Det glädjer oss mycket att vi kan bidra till kunskapsspridning även genom att bilder på oss används i tidningar som denna.