Gränsland 1813

In Exercis, Historiskt återskapande, Lekstuga, Levande lägerliv, Taktisk strid by Henrik Nilsson

[vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/2″]

Helgen den 18-20 Maj genomförde Westgiöta Gustavianer tillsammans med Kongl. Werlmands Fältjägare årets generalrepetition inför årets kommande publika event.

Upplägget var ett fritt katt- och råtta-re-enactment med start fredag natt med en A- och B-styrka på ett mycket stort landområde om 75 hektar, där vi från början inte alls visste var fienden befann sig.

[/vc_column][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/2″][/vc_column][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/2″]

Efter att lägret byggts hade vi patruller ute både natt och dag, vaktposter och ett ihärdigt sökande efter fienden.  Vi hittade dock de fientliga jägarna lite snörpligt sovandes redan vid 03:30 första natten. Så de slogs i princip ut genast. Men de tilläts ”respawna” vid 08:00.

[/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/3″]

Fältrop: ”Usling!” Lösen: ”Napoleon!”. Vid lördag lunch bytte vi dock fältrop till ”Kuku!” och lösen ”Den flög upp, den duvan!” från kortspelet Kille. Den var inte alla med på visade sig; för svår att lära sig. Så korpral Wass sköts plötsligt i armen efter en förvirrad duell med allierade lantvärnsmannen Erik som chansartat, och givetvis felaktigt, svarat ”Den fågeln” då han återvänt efter nån typ av egen utflykt.

[/vc_column][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/3″][/vc_column][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/2″]

Ett antal påstötningar med fiendejägare senare och efter många kilometers vandrande bröt vi spelet vid 17-tiden och körde gemensam kalasafton i lägret, där vi bjöds på trossdamernas fantastiska våfflor som de trollat fram över öppen eld.

Kille spelade vi senare samma kväll. Vice korpralen fick Harlekin vid byte av Blaren och åkte då förstås ut. Han hade sedan inte råda att köpa in sig till priset av halva potten – det blev för många skillingar. Vice-korplralen vinglade sakteliga iväg och nynnade ”Vad angår det dig om jag super eller dricker för inga Kille-skulder betalar du för mig…”

[/vc_column][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/2″][/vc_column][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/2″]

Lördagsnatten fortsatte med skålar för glada minnen, mys, ljug och skratt runt lägerelden. Björnarna höll sig på avstånd, men myggen var med oss. Ett extra tjockt lager tjärsalva över hela ansiktet och nåt svalt att hälla i strupen så verkade det inte som myggen var så intresserade ändå.

[/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/1″]

Söndagens gemensamma övning syftade till att repetera Sammanslagna Fältbataljonens order och exercis enligt 1813-års reglemente för linjeinfanteri och regementsjägare till fots.

Under hela helgen hade vi ett helt fantastiskt väder med sol och frisk luft i överdos. För att sammanfatta: Sverige när det är som bäst.

Nästa resa blir till Prestebakke i Norge den 15-17 Juni.

[/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/1″][/vc_column][/vc_row][vc_row padding_top=”0px” padding_bottom=”0px”][vc_column fade_animation_offset=”45px” width=”1/1″][/vc_column][/vc_row]