Marma 1719

In Historiskt återskapande, Taktisk strid by Administrator

6-8 maj var WG med och gestaltade livet vid en svensk postering i norra Uppland under ryska skärgårdsflottans härjningar 1719. I de djupa skogarna kom vi att ställas mot Tsar Peter den stores elittrupper ur Preobrajensky-gardet.

Inför detta event så hade medlemmar i WG låtit sy upp tidstypiska allmogekläder från lite tidigare 1700-tal. Så vi medverkade här som allmoge, karoliner och tross med eget fältläger. Det totala antalet deltagare låg på runt 70 personer från Sverige, Finland, Ryssland, Estland och Norge.

Scenariot för helgen utgick ifrån en svensk postering i norra Uppland 1719. Här fanns en grupp åldersstigna tre- och femmänningssoldater som vaktade en vägsträcka med ett par kanoner. Framför posteringen i en gammal husruin låg en fältvakt som utgjordes av uppbådad allmoge samt några partigängare. Därtill fanns också ett antal kvinnfolk som lagade mat i trossen samt samlade in uppgifter när möjlighet gavs. Fienden utgjordes av trupper som hade släppts iland av ryska skärgårdsflottan. Så från kl 18:00-08:00 utspelades ett realtidsscenario med vakttjänstgöring, patrulluppdrag och strider över en stor yta. Och därtill livet generellt som det kunde ha gestaltat sig i norra Uppland under svenska stormaktstidens sista skälvande år.

Under lördagen genomfördes även ett publikt program med dräktkavalkad och stridsuppvisning i Marma läger.

Helgen blev toppenrolig med trevligt sällskap och vacker natur. I trakten kunde skymtas både vildsvin och lodjur. Så ett stort tack till Peter Holmgren och Tomas Lindell ur Närke-Värmlands karoliner och Gävle militärhistoriska förening.

Och här följer några bilder från helgen: