Waterloo 1815

In Historiskt återskapande, Utomlands by Administrator

18-19 juni medverkade WG i det största reenactmentet i Europa, nämligen slaget vid Waterloo 1815. Det blev en fantastisk helg som bjöd på allt från magnifikt fältslag av panorama proportioner och fest och dans i fältlägret så att alla kiknade av skratt.

Resan till Belgien inleddes med att 20 glada gustavianer samlades onsdagen den 15 juni, packade fordonen och drog söderöver via Danmark, Tyskland, Holland och vidare till Belgien och Waterloo, som ligger strax söder om Bryssel. Hit anlände vi på torsdag eftermiddag den 16 juni och under kvällen restes det allierade fältlägret invid fd herrgården Hougoumont. Mäktigt att här få bo och leva på en så välkänd plats i Europas historia.

Under fredagen 17 juni fick vår grupp en guidad tur av området kring Hougoumont och fälten mot Lejonkullen, av vår brittiske kontaktperson Hugh Martyr. Han berättade engagerat om platsen, slaget och tipsade också om att titta på marken efter artefakter. Tidigare år så har historiska deltagare hittat bl.a. muskötkulor och en kanonkula. I år hittade en deltagare resterna efter en Brown Bess-bajonett vid Quatre-Bas. Så lämningarna efter slaget finns sålunda kvar där ute i landskapet.

Efter den guidade turen gick gruppen vidare upp mot Lejonkullen (Butte du Lion), som är ett magnifikt minnesmonument över slaget 1815. Som historiska deltagare så hade vi gratis inträde till såväl Lejonkullen som panoramamålningen av slaget m.m. Utsikten från kullen var magnifik men krävde sina 200 trappsteg för att bestiga. Panoramamålningen var också fantastisk i sina 360 grader. Därtill gjorde vi också rast här och svängde några Leffe på en uteservering.

Under dagen hann vi också med att exercera med den division, den 3:e, som vi skulle slåss tillsammans med under helgen. Här ingick bl.a. våra tältgrannar 33rd Foot samt 2/95th Rifles.Så det var mäktigt att här få samverka med några av de mest autentiska reenactmentgrupperna i Europa. Så med engelska kommandon  formerade vår division på ca 75 man linjer, kolonner och fyrkanter. Första övningen gick väl sådär men sedan flöt allt på på bästa sätt. För detta fick vi beröm för.

Under fredagskvällen följde allmän fest i lägret. Vi lärde våra brittiska vänner folkliga svenska danser, vilket var mycket uppskattat. Totalt var vi väl en ca 70-80 pers som dansade farandoll m.m. Många kom sedan fram och sa att detta hade varit den roligaste kvällen i Waterloo, tack vare oss svenskar. Så det är jättekul att vi återigen är bästa gänget som drar med oss övriga på upptåg och skojigheter =).

Under lördagen den 18 juni följde bataljen vid Hougoumont. Den brittiska linjen stod innan striderna och väntade i en skog där man hade apterat sprängladdningar i trädtopparna. Så med vissa intervaller sprängdes träd som föll ner i skogsbrynet. Det var sedan också mäktigt att marschera fram ut på fältet och se hur trupperna formerade sig. Totalt var vi ca 1000 historiska deltagare i slaget. Så vyn framåt ut mot de belgiska slätterna såg ut som en riktig bataljmålning från 1700-/1800-talet. Helt fantastiskt!

Slaget följde sedan med artilleridueller, framryckning på kolonn och linje, formerande av fyrkanter m.m. Fransmännen gjorde också flera utfall och kavalleriet red fram för att försöka spränga de brittiska formationerna. Men slutligen så drev vi tillbaka fransmännen som retirerade söderut. Sammantaget tog slaget ca 2 timmar.

Lördagskvällen blev desto lugnare då alla var ganska slitna efter dagens äventyrligheter. Så efter lite allsång invid lägerelden så somnade alla sött i sina tält.

Här kan också nämnas att maten under helgen ombesörjdes av mamsell Kikki tillsammans med övriga som matlag. Soldaterna tillagade frukostarna och flickorna och damerna luncherna. Och på lördagskvällen så grillade vi gemensamt. Lisa bakade även äppelknyten som hon gick runt och bjöd på. Så ingen behövde gå hungriga i den svenska delen av lägret i alla fall.

Under söndagen den 19 juni följde bataljen vid Placenoite. Här ställde vi upp på ett fält invid byn och drev sedan tillbaka fransmännen in i själva byn där slutstriden stod på ett torg framför kyrkan. Att klockan dessutom slog tolv (kl 12:00) gjorde ju saken inte mindre stämningsfull. Så Waterloo 2011 slutade sålunda med ett gigantiskt eldcrescendo och ringade kyrkklockor.

Efter nedtagande av fältlägret så följde resan hem och så var vi i Göteborg igen måndag förmiddag den 20 juni. Återigen ett fantastiskt WG-äventyr till ända.

Jag vill här tacka samtliga som var med på resan till Waterloo. Särskilt Tobias som stod för planeringen, Kikki och Micke för fixande av fordon, Tomas för ekonomibiten, Roger för vapenfrågorna och Kikki återigen för den fantastiska maten under helgen. Även Lisa ska ha en stor kram för sina goda äppelknyten. Så tillsammans gjorde vi denna helg till en fantastisk upplevelse för såväl oss själva som för alla våra nyfunna vänner. Och att alla älskar oss och uppskattar vår gästfrihet är ju bästa omdömet man kan få =).

För fler fina bilder, se följande länk: http://thomason-photography.net/Waterloo/Plancenoit2011/Welcome.html

Med handen på pennan

Christer Johansson