Vauxhall på Sveaborg

In Picknick, Utomlands by Administrator

14-15 maj gästade några Wästgiöthar Wiapori Vauxhall på Sveaborg i Helsingfors. Här följer ett kort reportage om resan till Nordens Gibraltar.

Fru Lenngren skrev sången ”Vauxhallen” anno 1796.

”Vauxhallen börjas, min bror, Mängden är talrik och stor; Fladdrande lockar, Mångfärgade vippor; Fröknar i flockar, Vestaler i knippor; Jämnlikhet, qvalm och musik, Glacer, förkylning, hectik, Frillor och Fruar och fri republik.”

Lördagen den 14/5 var Westgiötha Gustavianer inbjudna till Wiapori Vauxhall på Sveaborg.
Dagen till ära började med en picknick i en av Sveaborgs trädgårdar, Helsingfors Gamla Wapenkår hälsade oss välkomna på färjelägret, och samtliga marscherade tillsammans in i mot parken.

I parken bjöds vi på mousserande rosévin samt ett paket med tidstypisk picknickmat, så som äpplen, morötter etc. och Helsingfors Gamla Wapenkår sköt salut för att starta festligheterna.

Efter picknicken gick dom som behövde till dansträning vi övriga gick på upptäcktsfärd på Sveaborg, det bestod i att man skulle svara med egna ord i ett frågeformulär om fästningen avsluta med en soldat dikt.

”Jag står här och vaktar
För att på fienden få en skymt
Bered är jag att offra mitt liv
För att försvara min kung och mitt land.”

För detta vanns under kvällen en flaska mousserande Rosévin av ”1778:s” årgång och vinsten gick till Mikael och Ann.
Det bjöds på sedvanligt brännvinsbord med eget kryddat brännvin så klart.
Kvällen danser som avklarades till levande musik var.

  • Hole in the wall.
  • H.M Drottningens Anglais.
  • La Bonne Amitie.
  • La Buffecotte.
  • Le Minuet du chavalier.
  • Fredrike.
  • Mr. Beveridge’s maggot

Det hela avslutades hastigt av att färjan gick med allt längre mellanrum så alla fick hasta till båten för att hinna med färjan tillbaka.
Tack alla som deltog och anordnade denna förträffliga afton som vi sent kommer att glömma. http://hww.fi/sveaborg_vauxhall/

Sofiadagen och stadsmuseumets 100 års jubileum 

Söndagen den 15/5 var den sedvanliga Sofiadagen tillsammans med firandet av 100-års jubileumet av Helsingfors Stadsmuseum.

Denna dag minglades det runt i alla tidsepokers kläder, det var nog ett 80 tal personer som hade historiska kläder ifrån medeltid till nutid.
På stor torget hade man bilmässa av antika bilar bla. Helsingfors äldsta bil från 1898.

På stadshuset hade man dansuppvisning av samma ordning ifrån medeltid till nutid, Menuettakademin hade under Lördagen sett att vi kunde dansa och gjorde en happening i deras uppvisning tog tag i mig och Ann för att få delta i deras Mr. Beveridge’s Maggot uppvisning, vilket gjorde den dagen alldeles förträfflig, vi får tacka för förtroendet.
Kl 16:00 var det dags att bryta upp för att återgå till vardagen, Suck.

Tack för en underbar helg.

Mikael och Ann Tilander