Nationaldagen 6:e juni

In Historiskt återskapande, Levande lägerliv by Richard Kjaergaard

-Skansen Kronan en perfekt plats för premiären av vårt nya fältläger

 

 

Text: Richard Kjaergaard
Bilder: Bloggen Trolltyg och Änglaströssel

Föreningen inledde under hösten 2006 kontakt med företaget Skansen Kronan Fest & Evenemang i Göteborg. Den 6:e juni firades det rejält på Skansen Kronan. Westgiöta Gustavianer kunde då visa upp delar av vårt nya fältläger som blir allt mer komplett.

Lägret består av 6 st manskapstält, ett gevärstält samt ett mindre officerstält. Föreningens ordförande Christer Johansson har arbetat intensivt både med beställning och finasiering av lägret som kommer från en fond inom stiftelsen för Göteborgs försvar.

Tälten som levereras utan tältpinnar har med sådana kompletteras b la av föreningsmedlem Roger Ankén som i alla hast tillverkat fina sådana.

Förutom de nya tälten kunde vi även denna dag använda nya gehäng och baljor till sidobeväpningen. Per ”Dansk” i Karlskrona Volontaireregemente har levererat dessa som är av ett utsökt arbete.

 

Modellen på vårt nya officerstält

Trossen har också varit aktiv för att komplettera de alla atteraljer som krävs för ett fungerande läger. B la har en trefot att ställa grytor på och en fin kista införskaffas.

Trossredskapen skall b la användas till att utspisa deltagare på Gunnebo Slottsspel i juli. Karin Andersson lagade som prov på detta under dagen en underbar gryta med massa härlliga linser och andra grönsaker av autenstisk art.

Under dagen agerade Westgiöta Gustavianer dragplåtser b la genom att genomföra en marsch genom Haga. De ovana Hagaborna såg något överraskade ut när truppen marscherade genom stadsdelen med mullrande trumma och vajande fana.

Utöver denna ”något” varma marsch i ca 30+ med vadmal på kroppen, så förevisades exercis under ledning av Lt Tord Finyak. Soldaterna fattade även posto vid ingångarna till Skansen Kronan. Att allt löpte som det skulle med vakttjänst och poster svarade Furiren Mild för.

-Att underofficeren obersörjer detta är att betrakta som idealiskt. Officeren skall kunna vara vårt ansikte utåt och tala med publik och arrangörer. Hans uppgift är mest att leda militär verksamhet av större vikt.

-Wer da? Gustavianska vaktposter mötte besökarna

Våra vänner ur den sengustavianska föreningen WGMF (Westra Giötalands militärhistoriska förening) sköt salut på tolvslaget, då även alla andra befästningar i Sverige saluterade.

Förutom den gustavianska verksamheten så fanns en del andra aktörer på plats och skansen var under dagen även marknadsplats.

Besökarna den här dagen var många och barnen fick prova på ponnyridning. Det var ganska lustigt att promenera genom Linnéstaden på morgonen och på uppfarten till skansen mötas av levande hästar i den annars så urbana stadsdelen.

Det var också meningen att det skulle finnas getter på på plats, men dessa var utlånade till filminspelningen av Arn…

Hela dagen var mycket trevligen och vi var alla tämligen trötta på slutet. Barn samlades och var nyfikna på vad vi ”pirater” gjorde där.

De fick då en grundlig orientering om b la försäkringar för antika vapen av vår förstärkning från Karlstad, Wolfgang. De samlades intresserade i en ring runt honom och lyssnade med stora öron. -Kanske ger det incitament till att någon av dem med tid även blir intresserade av kulturhistoria…