Klippandagarna 2015

In Historiskt återskapande, Levande lägerliv, Salut by Henrik Nilsson

Helgen 29-30 augusti medverkade traditionsenligt WG i Klippandagarna arrangerad av Föreningen Bevara Södra Älvsstranden.

Lördagens program började med en tyst minut för Ann-Britt ”Riksänkedrottningen” Jönsson. Därefter fortsatte Klippandagarna som det alltid gjort och som Ann hade önskat med saluter och parader.

På lördagkvällen blev det grillning, sång och stök i vanlig ordning. Somliga spelade även bort sina surt förvärvade penningar i några partier Kille, där taktik och finurlighet gav kortvarig framgång och snabbt omkastades till oväntad förnedring när man fick Blaren på hand. Sånger som Hej dunkom, Karl-Johan beordrar oss bröder i fält, Ju mera jag super och Varför ska man bli Gustavian ljöd över Klippans kulturreservat sent in på natten.

Under söndagens förevisning slaget om Landvetter 1645 agerade WG danskt infanteri som överraskades vid sitt läger och en eldstrid utbröt som avslutades med att svenskarnas kavalleri red in bland de träd bakom vilka vi sökt skydd och vi fick fly undan. Vi hängde för detta tillfälle av oss våra blå-gula gustavianska uniformsrockar och tog på oss andra civila kläder. Därtill försökte vi prata danska så gott det gick.

Under helgen var vädret var fint och soligt, Bellman-tolkande trubaduren Martin Bagge mfl spelade stämningsfullt i bakgrunden och vi sköt salut till ett bröllop i St Birgittas kapell.