Nationaldagsfirande och 200 år av fred.

In Historiskt återskapande, Levande lägerliv by Christina Skoog Holmertz

[vc_row][vc_column]

Under förstaveckan i juni arrangerades Mötesplats Norden, som firar 200 år av fred i Norden och som även är en del av det norska Grunnlovsfirandet, i Kungälv.

Westgiötha Gustavianer deltog i det av RSMF medarrangerade militära fältlägret på Bohus Fästning där vi tillsammans med en rad andra militärkulturhistoriska föreningar visade för oss sedvanlig exercis, korum, dans, lägerliv etc.

Något som vi däremot aldrig hade gjort förr och som vi troligtvis aldrig kommer att göra igen var att inviga en toalett! Bohus Fästning har byggt en ny toalettbyggnad och den invigdes med hjälp av fantastiskt duktiga gustavianska barn.

 

Den gustavianska trossen fick även bevisat för sig själva att de står i en klass för sig då de var de enda från föreningen som valde att sova över i lägret på fästningen. Alla soldaterna åkte hem, men då våra vänner från Oravais Historiska Förening hade fått låna några tält var de inte helt utan beväpnade väktare.

På nationaldagskvällen höll RSMF en jubileumsmiddag för alla historiska deltagare.

[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″]

Vädret på nationaldagen var väldigt grått och trist och gjorde tyvärr att fästningen inte hade särskilt många besökare. Desto bättre var det på lördagen då solen sken glatt.

[/vc_column][/vc_row]