Helgen 12-13 juli genomförde WG 2014 års Gräfsnäs slottsspel.

In Historiskt återskapande, Stridsuppvisningar by Henrik Nilsson

Norrmän fångar svenskar

I år togs slottet över av en dansk-norsk expeditionstrupp som med stor list tagit ett svenskt legosoldatregemente till sin hjälp. Förutom slottet hade de därtill intagit ikringliggande byar där de på ett oanständigt vis kidnappat kvinnor och barn.

Skjuter i skogen

En blodig uppgörelse som kom att utspelas på fem olika platser där publiken kunde följa med från striden i parkens vackra lövskog, kidnappningsdrama i den välbevarade byn, fram till och över vallarna och på borggården. I gustaviansk anda segrade dock till slut kungens armé i ivrigt stöd av patriotiska bönder och traktens kronojägare.

Upplägget med korta pauser mellan akterna och platserna i parken gjorde att publiken kunde se hela slaget från nära håll från början till slut. Ett något banbrytande upplägg som fungerade väldigt bra.

Därtill bjöds det på publik spisning, aktivt lägerliv, hantverk, musik och uppvisning av vapen och kläder m.m.

På kvällen bjöds det till traditionsenlig middag, sång, och historisk folklig dans.

Söndagens lunchregn slutade som på beställning klockan 14 när slaget började vilket resulterade i två mycket lyckade och roliga dagar.

Återigen riktas ett stort tack till Föreningen Gräfsnäsparken, Kultur i Bjärke, Bjärke Hembyggdsförening, samt våra vänner i Kongl. Elfsborgs Caroliner (KERC) samt medverkande danska och norska föreningar och individer. Ett särskilt tack till Polisen som hjälpte till att sätta stopp för fridstöraren. Tillsammans är vi ett fantastiskt gäng som skapar intressant och spännande historia genom kombinationen av glädje och perfektion. Internt tackas naturligtvis också trossen både för sin oförtröttliga glädje och värme samt matlagning och ordning!

Bilderna i denna artikel är lånade från CERKs facebook-sida samt medlemmars publicerade bilder på facebook.

Dela inlägget