Gunnebo Slottsspel 2008

In Historiskt återskapande, Levande lägerliv by Richard Kjaergaard

Gunnebo Slottsspel 2008 genomfördes den 12:e och 13:e juli. Det bjöds på prygel och rungande muskötsmällar. För fjärde året i rad samverkade Gunnebo Slott och Westgiöta Gustavianer kring arrangemanget.
 
Årets slottsspel bjöd på stor mångfald. Trots att Westgiöta Gustavianer i år var den enda militärhistoriska förening på slagfältet. Det publiken fick se var en gustavianskt tropp med tillhörande tross och förläggning.
Det mesta av föreningens kraft i år läggs på arrangemanget vid Kvistrum i Munkedal den 17:e augusti.
Vädret var växlande i år med mestadels skinande sol. Förrådstält, fyra manskapstält, officerstält och trosstält. Det nya fältlägret kom väl till pass dessa dagar både till skydd för sol och regn.
Besökarna kunde ta del av bland annat muskötexercis och prygel av en desertör. Karin Andersson genomförde värvning av civilbefolkningen i lägret. Wolfgang och Micke förevisade hur en duell kunde gå till. Väl understödda av Ulf Leondardsson som fängslade både barn och vuxna med sina olika historiska berättelser. Thomas Wiklund tog sig an barnen och förevisade en mycket uppskattad exercis med trägevär.
Under hela helgen skötte föreningens tross om underhållstjänsten med kaffekok och annan förplägnad. Nu när det nya lägret kommit på plats från USA så syns vikten av att trossen agerar i lägret. Det gör otrolig skillnad när föreningen är ute och visar upp sig. Speciellt när inte något ”krig” står på agendan under arrangemangen.
Med även i år var hela familjen Wass med Ida, Kajsa och föreningens yngsta medlem Elias som är fem månader. Alla i tidsenliga kläder.
Föreningarna Gustafs Skål och Karlskrona Rediviva som sig bör agerade civilt med dans, musik och barnaktiviteter. Några medlemmar förgyllde också föreningens läger på kvällen med sång om samvaro.
Uppe vid slottet arragerades slottsvisningar för publiken. Årets föredragshållare var författaren Elisabeth Goldstein som talade om sin släkting, den gustavianske ”Rambotypen” von Döbeln. Hjälten från Porrasalmi. I övrigt anordnade Gunnebo Slott marknad, barnaktiviteter och andra förevisningar. Kök och trädgårdar var öppna för besökarna.
Text: Richard Kjaergaard
 
Delar av föreningen: Bejublad exercis
Lägerliv med kronojägare på besök
(Fler bilder från Gunnebo Slottsspel 2008:
Fakta:
Gunnebo Slottsspel
Speglar: Den gustavianska tiden mellan 1771-1809
Arrangörer: Westgiöta Gustavianer och Gunnebo Slott och Trädgårdar AB
Premiär: 2005
Deltagare: 2006 deltog över 250 soldater och civila ur militärhistoriska föreningar från hela Europa.
Datum: Skifftar från år till år, men oftast i juli eller augusti