Stralsund 2019

In Historiskt återskapande, Levande lägerliv, Salut, Stridsuppvisningar, Utomlands by Henrik Nilsson

Helgen 30 augusti till 1 september deltog Westgiöta Gustavianer för andra gången i Shill re-enactment i Stralsund i Vorpommern i Tyskland. 1809 stormade major Ferdinand von Shill den då av fransmän besuttna svenska staden, och har genom sin gärning blivit en symbol för tysk enighet mot utomstående makt.

WG deltog på den angripande sidan i detta slag som började på en liten ö utanför och slutade vid den plats inne i den gamla historiska stadskärnan där Shill blev skjuten till döds (vilket också återskapades av en re-enactor som på ett teatraliskt, men säkert sätt, steg av hästen och föll ned på marken.)

Helgen spenderades tillsammans med den Nordiska Sammanslagna Fältbataljonen ledd av Upplands Regt. Kapten Martin ’Apfelstrudel’ Markelius (Anno 1808) och Älvsborgs Regt. Kapten Tobias Wass (Westgiöta Gustavianer). I bataljonen ingick även Wermlands Fältjägare samt Artilleriet (Iddske Compagnie). Totalt ca 50 soldater och civila.

Ytterligare ca 150 soldater från Sachsen och övriga Tyskland var också på plats i både tyska, svenska (från Wismar) och franska napoleanska uniformer.

På fredagen reste vi tältlägret och truppen ställde upp på Alter Markt där vi under marschmusik mottog ett välkomnande från borgmästaren. Lördagen inleddes med gemensam träning med hela bataljonen. Slaget började klockan 14. Svetten rann nedför våra kroppar i 32-gradig värme och sol medan vi i snåriga gator och gränder sköt salva efter salva på 3 leds linje.

På kvällarna var det givetvis kalas och mycket tysk öl. Lördagskvällen bjöd även på dans fram till nån rödögd tysk tyckte att det fick vara nog med trummande och pipande framåt halv ett. Ölbilen hade kommit med ”Frei Bier!” så kvällen hade ju bara börjat, även om våra nya kompisar i franska spelet (Schloss Compagnie) traskade hemåt. De hade helgen till ära lärt sig spela svenska marschmelodin som numera är mest känd som Björneborgarnas Marsch, vilket givetvis uppskattades!

Resan inleddes och avslutades med sight-seeing och bad (nakenbad med fritt hängande ”Glockenspiel”), besök vid Peenemünde där V1 och V2 raketerna tillverkades, naturreservat och fler närliggande Hansastäder.

Sammantaget kan sägas att Stralsund är en fantastiskt vacker Hansastad, stränderna långa och fina utmed Pommerns kust, tyskarna är glada och trevliga och arrangemanget välordnat. Och deltagarna från WG är ett livspoäng rikare.