Det händer grejer 2019!

In Föreningsliv, Forskning, Kurs, Okategoriserade, Salut by Henrik Nilsson

Följ och Gilla oss på Facebook! https://www.facebook.com/Gustavianer/

Uniform m/1765

Hessensteinska regementet. Göteborgs Garnison.

Research-arbete pågår för att återskapa uniform m/1765 för Hessensteinska och Gyllengranatska regementet. Göteborgs Garnisons regemente namngavs av förbandschefen vid denna tid. Detta är ett projekt som vi också kallar för ”jubileumsuniformen”, då den bl a är tänkt som WGs bidrag till att fira Göteborgs 400-årsjubileum 2021. Den är dessutom ”kontinental” eller ”preussisk” i sin karaktär, och därmed gångbar stor mängd större re-enactments i Tyskland/Europa. T ex 7-årskriget, och kanske även det sk. ”Revolutionary war” i USA. Sömnadsprojektet startar senare i höst.

I samband med detta projekt har Westgiöta Gustavianer etablerat ett samarbete med Medborgarskolan. Tillverkningen av ytterrock, hatt och stibletter kommer att bedrivas som studiecirklar. Knäbyxan, väskor, vapen och gehäng är gemensamt med vår befintliga m/1779.

Rock m/1765. Armémuseum.
Målning föreställandes Gustav III 1772

Hände i Juni

2 Juni hade föreningen en av vårens exerciser vid Klippan. Fika i parken och övningssalut ut över Göta Älv. Förutom turister som uppskattade vår närvaro kom även förbipasserande lokalbor och kommenterade vår närvaro med orden: ”Är ni Nord och Syd?” Vi ger denne lokalbo ändå en eloge för att pricka rätt härad; kommentaren står sig nämligen starkt mot tidigare kommentarer vi har hört en man berätta för sin son: ”Titta, där är en sån där medeltidsgubbe!”

”Nord och Syd”, eller m/1779 och m/1807

8 Juni deltog 12 medlemmar i WG på Royal Bachelor’s Clubs 250-årsfirande. Vi bidrog till en historisk inramning där vi sköt salut och spelade fältpipa och trumma vid Kajskjul 8 i Göteborg. Förutom de ca 1000 gästerna gladdes ett antal turister och förbipasserande av vårt upptåg.

Gustavianer utanför Kajskjul 8, Göteborg

18 juni deltog föreningen på ett uppdrag för Historieverket vid Stadshuset i Göteborg. Föreningsmedlemmar fick här tillfälle att driva in kommuntjänstemän med bajonett.

Häng med i Augusti!

16-17 Augusti åker vi till Skara och deltar i 1700-talsveckan arrangerat av Västergötlands Museum och Skara Kommun. http://vastergotlandsmuseum.se/aktiviteter/1700-talsveckan-i-skara/

23-25 Augusti har vi uppvisning tillsammans med ett antal vänföreningar vid Kronhusbodarna i Göteborg. http://historieverket.se/en-brokig-historia-vastra-nordstan/

29 Augusti reser vi till Tyskland och deltar i Schill re-enactment i Stralsund. http://www.schill-reenactment.de/

WG i tidningarna

Vi har till vår glädje noterat att vi är avbildade i pressen:

Värmlands Folkblad 4 Maj 2019 i samband med vårt deltagande i Brattforsheden 26-28 April tillsammans med kamraterna i Wermlands Fältjägare.

Militär Historia nr 1 2019, Norge, för vårt deltagande i i 210-årsjubileet för Slaget om Prestebakke 1808, där vi deltog sommaren 2018.