Dans på säteriet

In Dans, Historieförmedling by Administrator

Söndagen den 22 april genomförde WG en uppskattad uppvisning på Råda säteri. Dans- och dräktglädje kombinerades i detta samarbete med Studiefrämjandet, Råda värnare och Råda säteri.

Hösten 2011 hade Westgiöta Gustavianer (WG) ett samarbete med Studiefrämjandet Falken i Göteborg via Ulf Skogsén där vi fick låna lokaler för vår dansträning i 1700-tals högreståndsdans.

I utbyte mot detta lovade WG att genomföra en dansuppvisning för Studiefrämjandet. De har i sin tur ett samarbete med Råda Säteri och dess kulturförening Råda värnare.

Dessa hade en temadag på säteriet kring 1700-tal söndagen 22 april 2012 och WG deltog med åtta dansare under ledning av Daniel Bäcklund, Lisa Nicklasson och Ulf Leonardzon som vid två tillfällen under temadagen visade upp 1700-tals högreståndsdans inför publik.

Dansgruppen dansade två kadriljer (dans i fyrkantsformation med fyra par); Gustafs Skål (svensk dans med text och musik av M Bellman) och Jennie Pluck Pears (brittisk kadrilj på tre par tillhörande en mer lantlig version av högreståndsdanser kallade Playforddanser), samt två Longways (där kavaljerer och damer står uppställda på vardera lång linje); Hennes Höghet Drottningens Anglais (där även delar av publiken fick delta i dansen) och Mr Beveridges Maggot.

Dansgruppen visade även upp sina dräkter och redovisade olika skillnader och detaljer i dräkterna för publiken.

Dans och dräktuppvisningarna uppskattades mycket av samtliga; både publiken, Råda värnare och inte minst WGs dansare!

Westgiöta Gustavianer vill tacka för chansen Studiefrämjandet Falken, Råda värnare och Råda Säteri (med krögare Robert Säll) att visa upp sina danskunskaper och dräkter på Råda Säteri och vill ge ett extra stort tack till Råda värnare; Peter Kündig, Agneta Steffen och Birgitta Karlsson som med utmärkt och generös service ordnade med allt från ombyteslokaler, riklig mat och dryck till ommöblering av skrymmande möblemang i danslokalen. Samarbetet med Studiefrämjandet, Råda Säteri och Råda värnare var mycket angenämt och dansuppvisningarna en framgång. WG hoppas på vidare framtida samarbete!

/Daniel Bäcklund (text) och Therese Törnkvist (bilder)