Halden 1718 – 2018

In Historiskt återskapande, Levande lägerliv, Stridsuppvisningar, Utomlands by Henrik Nilsson

Helgen den 25-26 Augusti deltog WG i återskapandet av Stormningen av Gyldenlöve skans vid Fredrikstens fästning i norska Halden. Föreningens medlemmar gestaltade uppretad allmoge och kronojägare, tross, fältpipare till spelet, samt självaste General Carl Gustaf Renskjöld.

På programmet stod parader i Halden, en något oklar typ av stridsuppvisning på ett torg, teater, lägerliv och korum. Stormningen på söndagen var höjdpunkt där karolinska soldater tog sig upp över vallarna med stormstegar under beskjutning från båda sidor. Även pyroteknik var installerad för att återskapa ”fullträff” i vallen av det svenska artilleriet som var placerat på en kulle längre bort.

Avslutningsvis, efter stormningen, blev Karl XII träffad i tinningen under oklara omständigheter och föll ihop i ett värn för att sedan övertäckas och bäras bort på bår. Jäkla tungt att bära en hel Karl på det sättet. Många behövde hjälpa till. Utmarsch med dyster min: Det gick ju inget bra det här, denna gången heller.

Huvudsakligen var där två avdelningar från Sverige: Bohus Elfsborgs Caroliner och Kongl Lif Compagniet. Sammanlagt kanske 80 soldater + tross. Därtill ett oklart, men något mindre, antal norrmän. Dock var självfallet kronojägarna först upp på vallen. Och general Rehnskölds hatt var lätt störst i hela norra Europa.

WG tackar för att vi fick vara med på detta fina arrangemang och 300-årsmarkering av en synnerligen betydelsefull händelse i Nordens historia.